Möjligheterna för offpist i St Anton är näst intill oändlig. Med ett skidsystem som erbjuder 280 km pist finns det givetvis även en hel del möjligheter att lämna säkerheten i pisten mot ett äventyr utanför markeringarna. Trots att det finns så mycket att åka på blir det fort uppåkt på grund av en hel hord av säsongare som kommit till St Anton av just den anledningen för att åka offpist. Utöver dem måste vi lägga till alla veckogäster som kommer hit av precis samma anledning.

Nu kommer vi till den fina biten med St Anton. När all lättillgänglig snö är uppåkt och man tänker att nu är det över så finns det minst lika mycket till att åka på. Men det kommer att kräva lite mer av dig då man måste börja med kortare hajker. Man måste helt enkelt jobba lite mer för det helt enkelt. Belöningen blir att man njuter ännu lite mer av svängarna genom den orörda snön när man kämpat lite extra för det.

För fyra år sedan när jag jobbade för Alpresor i Ischgl så fick jag höra talas om att det fanns en tur man kunde göra från Ischgl till St Anton och tillbaka. Ända sedan dess har det varit min dröm att få göra den och nu har jag tagit första steget.

Tillsammans med min vän och kollega Hanne och med mycket hjälp av Herman, en av våra pensionat ägare (Pension Sussanne) planerade vi och genomförde en tur som tog oss från Rendel hela vägen till Kappl som ligger i Paznaun dalen och precis innan Ischgl, vidare tillbaka till Petneu. För att där ta en kort taxitur tillbaka till St Anton. Det skall kanske nämnas att Herman är utbildad Schiführer och hans jobb på skidskolan är att ta ut gäster på offpist turer.

Hela turen, liftar inkluderat är ca 20 km lång och av dessa är distansen att gå 4,6 km. Man måste ta sig 460 höjdmeter uppåt men har sedan 2520 höjdmeter offpist att njuta utav. Både stigningarna man gör tar runt 2 timmar och 20 minuter. Den första 2 timmar och den andra som är lite kortare 20 minuter. Det är i en bra kuperad terräng och man kan verkligen njuta av det storslagna landskapet man har runt omkring sig.

Nedan har ni turen i bilder.

Så här ser turen ut tagen med en GPS. Startade GPS:en efter att ha stigit av Riffelbahn 1.

 

För att ta sig upp mot vårat mål (Kreuzjochspitze) måste vi montera på stighudarna för att påbörja den första stigningen som tog oss 2 timmar.

 

Hanne kämpar på
Nästan uppe på toppen
Sista biten fick vi sätta skidorna på ryggsäcken
Hanne är glad över att vara upp på toppen. (Kreuzjochspitze 2921 meter över havet)
Sen var det dags att börja ta sig ner
Hanne njuter av den fantastiska snön som vi kämpat för
Jag måste erkänna att även jag njöt en hel del
Rätt okej utsikt mot Paznaun dalen
Hanne har tagit sig en bit ner i Malfon dalen
Sista biten är en transport som tar en genom och ut ur Malfon dalen. Slutdestinationen är Pettneu där man får ta buss eller beställa taxi för att ta sig tillbaka till St Anton.

Det finns en del saker som man måste tänka på om man vill göra en tur som denna. Det är viktigt att man tänker på säkerheten. Bästa sättet att genomföra detta är att ta hjälp av experter och det finns det gott om i St Anton. En utbildad offpistguide som kan området och vet vart man skall gå och kan bergen runt om. Vill man ha hjälp med detta pratar ni bara med oss guider på plats så kommer vi kunna sätta er i kontakt med rätt personer.

Man skall aldrig ge sig utanför pisten om man inte har med sig lavinsändare, sond, spade och ryggsäck (Helst en ABS variant). Till detta behöver man även ett par skidor som är utrustade med tur bindning och stighudar till. Om man inte har en sådan utrustning och ändå vill  prova på så kan man hyra detta. Där kan man med fördel hyra på Sport Alber som har ett antal butiker på lämpliga ställen i St Anton.

Att gå på tur är väldigt speciellt och man får verkligen uppleva en annan sida av St Anton och det ger en möjligheter utöver den liftnära offpisten. Men det är inte för vem som helst. Det gäller att ha bra kondition då det är väldigt krävande och det är fördelaktigt att vara en bra åkare i lössnö.

Det har gett mig blodad tand och jag kommer att besöka flera toppar och gå mer turer här i St Anton. Det finns en hel del att göra. Bland annat turen som kommer ta mig hela vägen till Ischgl.

Väl mött i St Anton

/Viktor

 

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *