Himlen är blå, solen värmer gott och snön är av högsta kvalitet. Vardag för oss i St Anton! Det börjar märkas att våren är här och fåglarna kvittrar i takt med carvingsvängarnas rytm och det bildas en härlig symfoni! Det har varit lite tyst ifrån oss i St Anton på senaste och det ber vi om ursäkt för, men saken är den att vi tisslat och tasslat i smyg med ett projekt som kommer revolutionera skidåkningen i Ski Arlberg…  Nu står det klart och vi är redo att presentera vår plan!

Som känt heter skidområdet i St Anton ”Ski Arlberg” och det inkluderar flertalet byar och system: St Anton, St Christoph, Stuben, Sonnenkopt, Zürs, Zug och Lech. Hela 280 km pist och 85 liftar sammanlagt och liftkortet är giltigt i samtliga system. Men för oss St Anton-entusiaster som inte kan få nog av Arlbergs fantastiska berg och snö har vi nu glada nyheter. Håll i hattarna:

Till vintern 2013/2014 kommer Ski Arlberg bli större! Som om det inte räckte med 280 km nedfarter kommer det nu tillkomma ytterligare 60 km pist och 10 nya liftar. Hur? Enkelt.
För er som varit i Lech och sett bort i fjärran har ni kunnat skymta liftar och pister, dock utom räckhåll. Detta området heter Warth-Schröcken och är ett friliggande system som funnits länge, ända sedan början på 1900-talet men som endast kunnats nå med hjälp av bil (om vägen är öppen vilket den sällan är) eller turskidor och det har heller inte ingått i Ski Arlberg. Idén att bygga ihop Warth-Schröcken och Lech-Zürs har funnits i över 40 år men inte förrän nu kommer den bli verklighet. En ny lift, Auenfeldjet, kommer ta skidåkare från Wiebermahd i Lech till Sonnenjet i Warth och vise versa för att ge alla skidåkare en bättre skidåkningsupplevelse, två förstaklassiga skidsystem i ett. Liften kommer att vara en kabinlift med tio kabiner, 2000m lång och kommer ha en kapacitet på 1490 människor i timmen.

Här kommer liften att gå: från Wiebermahdbahn till Sonnejet, genom Auenfeld-dalen. Liften kommer byggas med stor hänsyn till miljön; flora/fauna och djurliv kommer inte påverkas av den nya liften.

För att ta sig till det nya systemet behöver man alltså utgå ifrån Lech, dit man enklast tar sig med buss. Från St Anton avgår linjebuss 92 varje halvtimma och kostar 4 Euro. Man kan också åka skidor till Alpe Rauz, som ligger nedanför backe 17 på väg till Stuben, och därifrån ta gratis skidbuss nr 3 till Zürs/Lech.

Pistkarta över Zürs, Zug, Lech och Warth-Schröcken men nya Auenfeldliften. Systemet Zürs-Lech och Warth-Schröcken kommer nu ha 190 km pist och 47 liftar!

Så här kommer det alltså se ut! På denna kartan är varken St Anton, St Christoph, Stuben eller Sonnenkopf med, vilket gör att det kommer att bli en ännu större karta när den nya officiella pistkartan ges ut. Jag kan inte vänta på att få testa de nya backarna i Warth, kan ni?! Jag ser ingen annan lösning än att vi åker hit allihopa nästa vinter, vi ses då.

Over and out
Petronella

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *