Den 5 december firas Sankt Nikolaus i Österrike och då arrangeras någonting som kallas Krampuslauf i Bad Gastein där ca 80 olika gäng bland lokalbefolkningen klär ut sig enligt flerhundraårig tradition.

Gasteinertal Krampus

Varje gäng består av några Krampus, en Sankt Nikolaus och en ängel. Dessa gäng (så kallade ”Krampus pass”) springer på kvällen runt i byn och besöker/skrämmer byborna.

Krampus8

A man dressed as a 'Krampuss' parades at Munich's Christmas market

Sankt Nikolaus ger presenter till barn om de har varit snälla under året. Har man inte varit snäll så skrämmer de djävulsliknande Krampus barn till lydnad. Till barn i Österrike säger man därför ofta ”är du inte snäll kommer Krampus och tar dig”.

Krampus9

Krampus4

Krampus är en flerhundraårig tradition som har ett starkt fäste i Österrike. Maskerna är snidade i trä och ett genuint hantverk. Det är status att ha en Krampuskostym och det gäller att ha den som ser läskigast ut. Akta dig! 🙂

Krampus5

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *