Bergwanderführerkurs på  10 dagar var en erfarenhet! Det var långa dagar med mycket teori och praktik i många olika moment. Det var utbildning i att leda grupper på berg, första hjälpen, guidning, väder och flora- och faunakunskap. Det var även karta- och kompasskunskap. Något som vi skandinaver har gott rykte om oss att ha väldigt lätt för då vi har mycket orientering redan i grundskolan.

 

Bergwanderführerkurs STS Alpresor Saalfelden
Saalfelden
Bergwanderführerkurs STS Alpresor Saalfelden
Karta- och kompasskunskap

Kursen var på österrikisk tyska och en dialekt som heter Pinzgau, då vi var i området eller snarare kommunen som heter just Pinzgau. Det var jag, Andreas, och min kollega Stina som gick kursen och vi har båda jobbat för STS Alpresor i Österrike tidigare och klarar oss väldigt bra på vår tyska. Men vi ska inte sticka under stolen med att vi hade lite problem med dialekten från Pinzgau. I början kunde man bara urskilja en del ord och förstod sammanhanget som kursledarna pratade om. Men efter att ha vant sig lite vid dialekten kunde vi stolt säga att vi kunde ta del av den kunskap de förmedlade. Det var också skönt då vi fick allt material skriftligt vilket gjorde det enklare med tyskan.

 

Bergwanderführerkurs STS Alpresor Saalfelden
Kursgänget

På kursen var majoriteten av deltagarna från Österrike men även deltagare från Holland, Belgien, Finland och så vi, från Sverige, som alla ville arbeta som vandringsguider i Österrike i sommar. Det var en häftig kurs där upplägget var att ha teori på förmiddagarna och sedan på eftermiddagarna gå ut och vandra och omsätta teorin i praktiken. Något som var väldigt bra då det är ett lärosätt som vi är vana vid från att ha jobbat hos STS Alpresor. ”Learning by doing” är inte sällan förekommande och det är när man omsätter något i praktiken som man verkligen lär sig hur man ska göra.

 

Bergwanderführerkurs STS Alpresor Saalfelden
Bergsräddning
Bergwanderführerkurs STS Alpresor Saalfelden
Första hjälpen

Hela grejen med att vara Bergwanderführer är att man ansvarar för gruppens säkerhet på berget. Något som låg i fokus på kursen. Vi fick ta del av mycket kunskap som handlade om olika terränger och var det är säkert att ta sin grupp på berget. Det handlade om sjukvård och bergsräddning som är kunskaper vi hoppas att vi slipper använda på berget men som känns väldigt bra att ha. Sen var det den andra delen av att vara Bergwanderführer och det är att guida om intresssanta fakta och att bidra till att ge sina vandringsdeltagare en upplevelse på berget. Rena faktan som man kan guida om får man till största delen införskaffa sig själv då alla som gick kursen kommer att arbeta i olika dalar och varje liten alpdal har sin egen historia. Men som synes på en av bilderna här fick vi ta del av kunskap om olika djur som lever i Alperna. På bilden ser vi Hans Naglmeier som jobbar i Nationalparken Hohe Tauern. Han delade med sig av sin enorma kunskap om djur- och växtliv i Alperna. Mycket intressant och kul att dela med sig av på vandringarna i sommar!

 Bergwanderführerkurs STS Alpresor Saalfelden

Djur- och växtkunskap

Bergwanderführerkurs STS Alpresor Saalfelden
Mer kartakunskap

 

Välkomna till Bad Gastein i sommar! Hälsningar från Alpresors nya Wanderführers, Andreas & Stina

Vill ni veta mer om vad som händer i Alperna i sommar, så följ oss på Instagram med #hikeSTS och på Facebook!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *