Val Gardena vandring

Fler och fler väljer att åka på vandringsresor och trenden att förena nytta med nöje fortsätter, och man förstår varför! Att få vandra en hel dag ute i naturen och få motion och samtidigt kunna njuta av livets andra goda i form av god mat och dryck är en ultimat kombination enligt de flesta.

– Vi ville ha en aktiv semester med både lagom motion och lyxigt i övrigt, säger Tomas Skogsberg, 61 från Östersund som reste till Bad Gastein tillsammans med sin fru förra sommaren för att vandra och samtidigt ha en avkopplande vecka.

Alla är olika och har olika krav på vad en vandringsresa ska innehålla. Det är därför viktigt att kunna välja resa efter sina egna behov. Tomas och hans fru valde Nordic Walking som innebär att man vandrar med stavar i vackra Gasteinerdalen, men även besöker Bad Hofgasteins husberg Schlossalm och utforskar Salzburg. Just den typen av vandring passade dem bäst och de valde att bo på Hotel Salzburger Hof, något dem inte ångrar.

– Vi hade höga förväntningar då vi hört så mycket bra om dessa resor. Sen infriades dessa förväntningar med råge.

Det bästa menade Tomas var upplägget på vandringarna samt den goda maten.

– Och guiderna var fantastiska.

Viktor Olsson är inne på sitt åttonde år som guide i Alperna, både sommar och vinter. Han tycker att man ska välja Alperna för den utbredda vandringskulturen som finns där. På de flesta orter är man noggrann med att hålla efter vandringsleder och hüttor.

– Jag har mest erfarenhet av Österrike och jag tycker att det är väldigt vackert här. Det är det på många andra platser på jorden också men den gästvänligheten och stämningen som man får på hüttor och restauranger är något utöver det vanliga här i Österrike.

Botanik i Bad Gastein, vandring

Den österrikiska staten är väldigt mån om att hålla efter de små jordbruken och hütterna för att ha ett levande landskap. Det resulterar i att man väldigt ofta får när- eller egenproducerade produkter på hütterna, så som ost, smör, bröd, speck osv.

– Man måste dessutom inte flyga över halva världen för att komma åt denna fantastiska natur!

Reser man med STS Alpresor kan man välja bland tre vandringsorter och det bästa är att alla är väldigt olika och man får unika upplevelser på de olika destinationerna. Val Gardena som är nyhet för i år har dramatiska vyer då det ligger mitt i världsarvet dolomiterna, Champoluc är beläget på italienska solsidan i Aostadalen och i Bad Gastein kan man säga att man får en blandning av de båda men framförallt vandring på hög höjd i ett behagligt klimat. Viktor delar med sig av lite tips för den som ska ut och vandra i Alperna.

– Det är viktigt när man vandrar att inte ha bråttom. Man ska ha god tid på sig och njuta av turen. Tanken är att man ska kunna vandra längre sträckor utan att behöva pausa men i ett lugnt och behagligt tempo. Då får man ut mycket mer av sin vandring.

Sverige, i jämförelse med Alperna, är relativt platt menar han och därför har vi svenskar en tendens till att vilja ta stora kliv. Detta är viktigt att undvika när man vandrar upp och ner i Alperna.

– Små korta kliv gör livet mycket lättare!

Champoluc-Italien, lago

Champoluc-Italien - vandring

Det bästa med Alperna på sommaren enligt Viktor är den vackra naturen, den avslappnade stämningen och de trevliga människorna. Det man tar med sig efter en vandring i Alperna är en fantastisk upplevelse där man fått se storslagna vyer, ätit goda lokala luncher, provat de traditionella lokala snapsarna, träffat nya människor och fått med sig lite av den lokala historien och en aktiv semester. Att vandra i Alperna är balsam för själen tycker Viktor. Vädret kan skifta så att man ena dagen vandrar i ösregn och nästa dag kan man ha strålande sol och behagliga 20 grader.

– Har man bara rätt inställning hittar man det positiva i alla lägen och det är något som våra gäster gör och det är anledningen till att detta är världens bästa jobb, avslutar Viktor.

10691883_837884116246477_968715813_n

Mat och vin i Val Gardena på sommarens vandring

Blir du sugen på att vandra i Alperna i sommar så kan du gå in och läsa mer och boka din resa här. Bokar du före 31 mars så ingår helpension i priset!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *