Jag heter Anna och gör min tredje säsong för STS Alpresor och denna vinter jobbar jag som platschef i Chamonix. Jag tänkte berätta för er om en av vinterns härligaste dagar.

Chamonix är för de flesta känt som Europas offpist-mecka. Här finns självklart mycket piståkning, men det går inte att komma ifrån de häpnadsväckande bergen som bjuder på utsökta vyer och spännande historia. Bergen är dramatiska, branta och spetsiga. En av de utflykter vi ordnar under veckan är dagsturen Valle Blanche. Det är ett av Europas mest kända offpist-stråk som startar på toppen av Aiguille du Midi.

Vi träffar vår guide Pelle strax innan halv tio för att bekanta oss med gruppen och utrustningen. Vi får lavinsändare och sele på oss eftersom vi under dagen kommer att åka på glaciären. Tjugo i tio tar vi liften upp i två etapper upp på Aiguille du Midi. Liften går under fin utsikt över Chamonixdalen upp på 3842 möh, en av de högsta höjder man kan nå med lift i Europa. Väl uppe tar vi några minuter för att gå runt och kika. Vi går upp på utkiksbryggan och guide Pelle pekar ut över det häpnadsväckande alplandskapet för att orientera oss. Härifrån känns Mont Blancs topp retsamt nära, men Pelle påpekar att berget nästan är 1000 meter högre än den punkten vi befinner oss på nu, och vi godtar det. Vi ser även toppen av Matterhorn långt bort i fjärran och inte fullt så långt bort skymtar Helbronner på den italienska sidan. Vyerna är slående och vi kan inget annat än att le trots spänningen som väntar när vi snart ska bege oss ut på glaciären.

STS Alpresor Anna Gustafsson Chamonix Valle BlancheSTS Alpresor Anna Gustafsson Chamonix Valle Blanche

För att komma ner på Valle Blanche börjar vi med att vandra ned för den snöridge som leder oss ner på glaciären. Pelle binder fast oss alla sju i ett rep tillsammans och sedan börjar vi gå. Längs ridgen sitter det även pinnar med ett rep igenom som man kan hålla sig i.

STS Alpresor Anna Gustafsson Chamonix Valle Blanche

Det är lite klurigt, men inte svårare än att vi klarar oss ner med ett leende på läpparna. Vi vet fortfarande inte riktigt vad som väntar, men vi spänner på oss skidorma medan Pelle knäpper loss oss och snörar ihop repet.

STS Alpresor Anna Gustafsson Chamonix Valle Blanche

De första svängarna ut på glaciären går brant och underlaget är puckligt eftersom det inte snöat på länge. Pelle stannar upp och kikar på oss, han konstaterar glatt att det inte kommer bli några problem att ta sig ner.

STS Alpresor Anna Gustafsson Chamonix Valle Blanche

Vi fortsätter ner på det vita glaciärlandskapet som flackar ut och solen värmer oss medan vinde fläktar lätt i ansiktet. Pelle som även klättrar en hel del stannar och pekar ut en del platser han brukar klättra på och tyckte man inte att han var cool förut, så tycker man definitivt det nu.

STS Alpresor Anna Gustafsson Chamonix Valle Blanche

Vi stannar, tar bilder och åker på i ett rätt behagligt tempo. Efter en liten stunds åkande kommer vi till ett parti där flera glaciärer möts vilket gör att den veckar sig från två håll. Man kan riktigt se hur glaciären verkligen ser ut med sin blåa is som liksom rinner nedför berget även fast det inte går speciellt fort.

STS Alpresor Anna Gustafsson Chamonix Valle Blanche

Pelle leder oss tryggt och säkert över sprickorna där det är ordentligt täckta med snö och så småningom stannar vi för en lunchpaus ungefär halvvägs ner mot byn.

På glaciären. I solen. Just där och då kan livet inte blir bättre och jag skrattar mig lycklig över att jag får möjlighet att uppleva kanske den vackraste och häftigaste naturuppleveslen så långt i mitt 23-åriga liv.

Anna Gustafson
11 mars 2015, Chamonix

STS Alpresor Anna Gustafsson Chamonix Valle Blanche

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *