Solsäkra_orter_alperna

Skidåkning, fina hotell och god mat i all ära, men minst lika viktigt för oss nordbor är att få sol på vår skidsemester. Utan fint väder blir skidsemestern helt enkelt inte lika bra – oavsett vilken ort man väljer. Därför har vi sammanställt en topplista med de orter där solen sken mest förra säsongen i snitt per dag. Mätningen bygger på data från YR.no i månaderna januari, februari, mars 2015.

#1 Sauze d´Oulx – 4,65 soltimmar per dag

 OS-orten Sauze d’Oulx ligger i ett av Alpernas största skidområde Via Lattea (1350–2800 möh) även känd som The Milky Way. Sauze d’Oulx är en pittoresk italiensk by som ligger perfekt uppe på en platå med många soltimmar och på bekvämt avstånd från Turin.

#2 Cervinia – 4,35 soltimmar per dag

Cervinia är Italiens högst belägna skidort och ligger i vackra Aostadalen som tillhör ett av de största skidområdena i Europa. Cervinia är mycket snösäkert och här finns långa och breda familjepister vid de höga bergen Matterhorn och Monte Rosa. Skidåkningen sträcker sig upp till hela 3 883 m ö h. och merparten av backarna ligger på de soliga sydsluttningarna.

#3 Bad Gastein – 4 soltimmar per dag

Fantastisk skidåkning, långa pister och riktig afterski. Bad Gastein är svenskarnas absoluta favoritort i Alperna. Bad Gastein erbjuder mer än bara en skidsemester – byn är känd för sina små pittoreska restauranger, de varma källorna och sitt legendariska partyliv. Och nu även soltimmar!

#4 Saalbach – 4 soltimmar per dag

Saalbach är en gemytlig och charmig skidort med mycket atmosfär och här finns ett av Alpernas bästa skidområden. Breda fina pister och afterskin behöver vi inte ens nämna – den är legendarisk och har världsrykte om att vara bäst i Alperna.

#5 Val gardena – 4 soltimmar per dag

Vackra Val Gardena, en oemotståndlig alpby som ligger mitt i bergskedjan Dolomiterna och som dessutom tillhör världens största skidområde. Området är känt för sin utförsåkning, sina fantastiskt vackra bergskulisser och för välpreparerade pister.

#6 Chamonix – 3,66 soltimmar per dag

Snösäkert, stort skidområde och grym offpist. Vid foten av mäktiga Mont Blanc hittar man Chamonix även kallad Alpernas Mecka. Detta är skidorten nummer ett för säsongare, bergsklättrare och rutinerade alpinister. Men även om man inte är ett fullblodsproffs är Chamonix ett trevligt resmål – en mysig by, bra restauranger och shopping är också en del av byn.

#7 St anton – 3 soltimmar per dag

St Anton är en legendarisk skidort som 2001 stod värd för VM i utförsåkning. Idag är St Anton en av Alpernas mest snösäkra skidorter och de hög-klassiga skidanläggningarna har gett orten ett medlemskap i sällskapet ”Best of the Alps”. Nattlivet är hektiskt och tillhör ett av Österrikes bästa.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *