Innan det är dags att ge sig ut på tur gäller det att packa ryggsäcken rätt. I Alperna kan vädret vara mycket varierande med sol ena stunden och kylande regn den andra. Det gäller alltså att vara förbered med rätt utrustning för att vandringsupplevelsen ska bli så lyckad som möjligt – samtidigt som du inte vill släpa på onödig vikt. När det kommer till ryggsäck finns det en uppsjö av olika typer på marknaden. ett tips är att välja en funktionell och smidig dagsryggsäck som går att knäppa runt midjan för extra avlastning. Det är också en fördel om den har topplock och fickor på utsidorna så du enkelt kan ta fram viktiga saker utan att behöva ta av dig ryggsäcken varje gång. Nedan har vi satt ihop en packningslista med utrustning som är bra att packa ner inför vandringsturen.

Packa ryggsäcken rätt

Packa ner:

 • 1 liters vattenflaska (gärna större beroende på väder och temperatur)
 • Solglasögon
 • Extra t-shirts i funktionsmaterial(det är skönt att kunna byta till en torr tröja under dagen om du blir svettig eller blöt)
 • Lätt regnställ som är vindtätt (det kan gå fort när regnet väl bryter ut så luras inte av att det är solsken i byn innan du ger dig iväg)
 • Extra vandringsstrumpor
 • Solsyddsfaktor (solen är många gånger lika stark som vid Medelhavet så smörj in dig ordentligt!)
 • Skavsårsplåster, värktabletter, plåster
 • Kikare (få maximal utdelning av de vackra vyerna och djurlivet)
 • Kamera
 • Mobiltelefon (se till att den är ordentligt laddad)
 • Snacks (choklad, bars, frukt eller nötter är gott mellan måltiderna)
 • Förstärkningsplagg (att ta på under lunch eller längre pauser)
 • Keps/solhatt

Om du vandrar på egen hand:

 • Karta
 • Kompass
 • Laddad mobil

(Glöm inte att meddela en anhörig var du tänker vandra och när du beräknas vara tillbaka)

5 Comments

 1. Pingback: STS Alpresor Blogg » Packlista inför sommar- och vandringsresa i Alperna

 2. Hej!
  Vi har bokat en vandringsresa i sommar och efter att ha läst om packningslistan så undrar jag hur det är med skor. Bör man köpa vandringskängor eller räcker det med träningsskor?

  • Hanna Lindberg

   Hej Carina. Vad roligt att du ska åka till Bad Gastein. Om du ska gå Alpin vandring så måste du har ordentliga vandringskängor med skaft. Vid Nordic Walking räcker det med träningsskor. Hoppas du får en trevlig resa. Mvh STS Alpresor

 3. Eva Awad Mouwafi

  Hej jag har varit på vandringsresor i Alperna 2 ggr tidigare och gått med vanliga träningsskor, ej kängor. Det var det många som gjorde, jag ska åka med er till Cervinia i sept. Jag antar att det är upp till mig att välja vad jag ska ha på fötterna hoppas jag.
  Hälsningar Eva Mouafi

  • Hanna Lindberg

   Hej Eva, vad härligt att vandra i Cervinia. Det främsta och faktiskt enda kravet för alla deltagare, är att man är utrustad med ordentliga vandringskängor med högt skaft. Detta för att undvika skador. Hoppas du får en riktigt härlig semester. Allt gott önskar vi på STS Alpresor.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *