Bland Bad Gasteins bergstoppar gömmer det sig många mysiga bergshyttor som serverar god mat och bjuder på fantastiska vyer. Vi har listat våra favoriter som vi besöker under våra gemensamma vandringsturer – men som även går att besöka på egen hand.

  • Nordic Walking – lättare vandring/promenader.
  • Alpin vandring (grön nivå) – medelsvår vandring på lättare underlag.
  • Alpin vadring (blå nivå) – medelsvår vandring på avancerade stigar.
  • Alpin vandring (röd nivå) – avancerad alpin vandring med högre tempo.
  • Högalpin vandring – fysiskt krävande vandring med utmanande stigningar.

Läs mer om våra vandringsprogram här >>

Oberer Astenalm

1. Oberer Astenalm – barnens favorit 

(Nordic Walking)

En mysig hytta som ligger belägen 1 212 m ö h i Böckstein på väg upp mot Nassfeld/Sportgastein. Här serveras närproducerade delikatesser i en otroligt mysig miljö. Till alla barns förtjusning finns det en liten lekpark och ladugård med tama djur och varje torsdag får alla barn prova på att baka egna Krapfen (munkar) tillsammans med värden Michi.

cafe_gamsker

2. Café Gamskar – prisat för sina bakelse

(Alpin vandring – grön nivå)

Mysiga Café Gamskar ligger på den vackra promenaden Höhenweg nära Bad Hofgastein. Här serveras vällagad och god mat på deras trevliga terrass. Hyttan är mest känd för att ha den bästa Crémeschnitte (en typ av Napoleonbakelse) i hela Salzburgerland, den har till och med vunnit pris 😛

Charkbricka

3. Stubneralm – Gasteinerdalens bästa charktallrik 

(Alpin vandring – blå nivå)

På Stubnerkogels nordsida ligger populära Stubneralm och hit tar man sig via vägar och en del avancerade stigningar. Hyttan är känd för att servera dalens bästa Bretljause (charktallrik) med egentillverkade korvar och ostar som avnjuts bäst med en kall bier. Vill du inte vandra hela vägen upp till hyttan går det bra att ta lift till mittstationen följt av en halvtimmes promenad på grusväg.

Poserhöhe

4. Poserhöhe – en österrikisk idyll 

 (Alpin vandring – blå nivå)

Hyttan ligger ovanför byn Grünerbaum 1 500 m ö h och kan nås på en 1,5 timmes medelsvår vandring. Poserhöhe är en otroligt charmig liten bergshytta som serverar hemlagad mat gjord av hyttvärdens mamma, Christl som är känd för sina klassiska rätter.  En riktig österrikisk idyll med utsikt över hela Gasteinerdalen.

Bockhartseehütte

5. Bockhartseehütte – rustika grytor

(Alpin vandring – röd nivå)

Bockhartseehütte ligger 1 900 m ö h vid foten av Untere Bockhartsee som är en vacker sjö uppe i Nassfeld. Det är en utmanande terräng upp till hyttan men väl uppe möts du av en vykortsliknande utsikt. Här serveras riktigt god mat, speciellt den kända hirschragout med blaukraut som är en köttgryta gjord på hjort. Värt att tillägga är att hyttvärden Andy själv skjuter och tillreder hjortarna.

Hytta

6. Hagenerhütte – svindlande utsikt på 2 400 m ö h

(Högalpin vandring)

Hagenerhütte är en skyddshytta på 2 400 m ö h som ligger belägen på passet mellan Salzburgerland och Kärnten (längst in i Nassfeld). Det är en lång väg upp till hyttan med härligt utmanande vandring. Väl uppe serverar värdparet den i särklass bästa Schweinsbraten (Österrikisk fläskstek) i hela dalen och utsikten från hyttans terrass är helt klart värd den långa vandringen.

Läs mer om våra vandringsprogram här >>

One Comment

  1. Pingback: STS Alpresor Blogg » Vandringsguidens bästa tips – Del 1

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *