Äntligen är årets vandringssäsong igång och som alltid leds våra turer av lokala guider som kan Gasteinerdalen på sina fem fingrar. Tidigare i veckan träffade vi Erhard och Robert, två att våra mest erfarna vandringsguider för att få experttips. I detta inlägget får du lära känna Erhard som bland annat delar med sig av sitt bästa vandringsminne och tipsar om var du äter den godaste charktallriken i Gasteinerdalen.

erhard

Berätta lite om dig själv och din bakgrund som vandringsguide

– Jag är född i Dorfgastein som är en grannby till Bad Gastein. Efter att jag hade jobbat runt om i världen som kock och inom turism kom jag tillbaka. Nu äger jag en vinterrestaurang uppe på Bad Gasteins husberg Stubnerkogel. Jag började arbeta som vandringsguide för STS Alpresor 2006. Det är ingen slump att jag jobbar med människor uppe i bergen året om. Jag älskar kärleken till naturen och drivs av den sociala biten och att få träffa nya människor varje dag.

Varför är just Gasteinerdalen så bra för vandring?

– Det finns en stor variation vilket ger dalen en stark vandringsprofil. Här hittar man både gröna alpängar och högalpina glaciärområden. Vi har även ovanligt många bra almar, hyttor och restauranger uppe bland bergen som bevarar och framhäver den Österrikiska matkulturen.

Hur förbereder du dig inför en vandringstur?

– Innan jag ger mig ut kollar jag alltid väderprognosen och ringer runt och förbereder logistiken inför dagen. Sen kollar jag igenom ryggsäcken och upptäcker ofta att barnen har ätit upp alla nötter från dagen innan. Efter lite påfyllning av nötter beger jag mig ut!  ( Läs vår packningsguide här >>)

Vandring

Vilken är din favoritled i Gasteinerdalen?

– Det bästa med vandringen är att bergen alltid är kvar, men upplevelserna ändrar sig helt från säsong till säsong; till och med vecka efter vecka. Men jag skulle nog säga att vandringen från Kleine Scharte i Schlossalm upp på toppen Türchlwand  är en spektakulär vandring som alla borde uppleva.

Gasteinerdalen

Vilka hyttor får man inte missa?

– Det är svårt att välja en för det finns så många bra. På Stubnerkogel skulle jag nog säga Stubneralm, eftersom de har en av dalens bästa bretljausen (charktallrik). Allt är hemmagjort; smöret, ostarna, korvarna och brödet. Om man är på Schlossalm skulle jag rekommendera Hofgasteinerhaus, ett perfekt ställe om man är riktigt hungrig efter en lång vandring. De serverar bland annat en väldigt god Tiroler Gröstl som jag kan rekommendera varmt. (Läs: Topplista över Bad Gasteins mysigaste hyttor >>)

charktallrik

Nämn tre saker man måste ha med sig på vandringsturen?

– Vattenflaska, första-hjälpen kit, och regnkläder! ( Läs vår packningsguide här >>)

Gems

Hur bör man träna inför en vandringsresa?

-Två grundelement i vandring är kondition och styrka. När det gäller styrka så bör man fokusera på bål, lår och vader. Det allra bästa är att använda sig av sin egen kroppsvikt när man tränar och att man i  första hand kör lågintensiv och ibland även statisk träning. Tuffare promenader och längdskidåkning är ett ypperligt alternativ om man bor på lite plattare områden.

 gems

Vilket är ditt bästa vandringsminne?

– Det var en lite kallare höstdag när den första snön precis hade fallit och jag vandrade upp mot Niedersachsenhaus i Sportgastein. Plötsligt till vänster om mig sprang det förbi en flock med 70-80 gems. En otrolig dag!

 

5 Comments

 1. Pingback: STS Alpresor Blogg » Vandringsguidens bästa tips- Del 2

 2. Gunnel Fredlund

  I morgon 12/7 åker vi till Bad Gastein, vandringsresa. Vi har gjort det många gånger och de senaste åren gått de lättare vandringarna då vi nu ör 70+.
  Förra Åre var första gången vi blev besvikna första vandringsdagen. Vi delades bara in i två grupper och först efter vandringen, blev vi tillfrågade om det var för tufft och läge bilda en grön grupp. Det var många, som valde det. I år är vi 4 vänner som åker tillsammans och vi VET att det är de lättare vandringarna vi vill göra men ändå komma upp på höjderna ned liftens hjälp. Förut om åren har vi kunnat välja grön grupp redan i aulan. Vi skrev i utvärderingen förra året att vi inte gillade första dagens vandring då vi gick för fortoch vill inte gå i en ”utslagningsgrupp” första dagen. Efter många år i Alperna, känner vi våra begränsningar vid 70+ men vill ändå fortsätta vandra trots småkrämpor, som kommer med åren.
  Hoppas ni tar hänsyn och erbjuder tre grupper redan flrsta dagen, så som ni annonserar om.

  • Sanna Löfgren

   Hej Gunnel,
   Vad roligt att ni har valt att resa med oss så många gånger!

   Hoppas ni är nöjda med er vandringsgrupp detta år.
   Ha en fortsatt trevlig vecka i Alperna!

 3. Gunnel Fredlund

  12/8 åker vi ju, skrev fel

 4. Lena Johansson

  Hejsan, jag åker till Bad Gastein 23 sept och har aldrig varit på en sån resa tidigare. Har börjat fundera på sko-och klädval. Shorts eller yllekalsonger? Kan man gå i vandringsskor utan skaft eller är det bäst med kängor? Hur kallt är det under vandringen, skiljer det mkt i temperaturen i byn och på vandringen? Mkt tacksam för snabbt svar/Lena

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *