Glöm mygg,  frystorkad mat och tunga ryggsäckar. Våra vandringsresor fokuserar på den totala upplevelsen där du bor bekvämt och njuter av goda middagar. Högalpina vandring är vår tuffaste vandringstyp som riktar sig till dig som är van vid alpin vandring och som är i god fysisk form.

Tidigare i veckan fick vi följa med vår vandringsguide Samuel på en typisk vandringsdag i Bad Gastein. Läs om hela vårt dagsäventyr och få ett smakprov på våra Högalpina vandringar. 

Reedsee

 07.30

Klockan ringer tidigt och vi inleder dagen med en fantastisk frukostbuffé med ägg, nybakade frallor, pannkakor och starkt kaffe. Genom panoramafönstret skymtar vi ett av Gasteinerdalens högsta berg, Gamskarkogel (2467 möh), som vi senare under dagen kommer att bestiga.

Breakfast

08.30

När vi är tankade med ny energi samlas vi på Bahnhof för att åka taxi upp till bergshyttan Rastötzenalm som ligger ovanför byn Bad Hofgastein (1900 möh). Väl uppe möts vi av en magnifik utsikt och en overklig tystnad. Samuel går igenom dagens vandringsupplägg och ger oss värdefulla tekniktips. Innan vi ger oss av vinkar hyttvärden Elizabeth från ett fönster och hälsar att hon har fika redo när vi kommer tillbaka. Vi vinkar hejdå och inleder dagens första stigning.

Rastotzenalm_small

11:30

Efter ett par timmar av utmanande vandring har vi bestigit Tennkogel och tagit oss upp på passet Schmalzscharte mot Frauenkogel. Vi stannar och njuter av den fantastiska vyn över granndalen Grossarltal och blickar ut över Gasteinerdalen innan vi vandrar vidare på den sylvassa gräskammen mot dagens mål: Gamskarkogel-hütte. Bergshyttan är den äldsta i hela Österrike, byggd 1828 och drivs av Gottfried som bor i hyttan från maj till november varje år. Hit kan man enbart ta sig till fots och maten levereras endast en gång per sommar med helikopter vilket gör menyn ganska liten, men ändå otroligt bra.

Högalpin vandring

13:00

Lagom till lunch når vi vårt mål. Gottfried möter oss med öppna armar på toppen av Gamskarkogel och välkomnar oss in på lunch och självklart bjuds de på blåbärssnaps. Hyttan saknar både elektricitet och rinnande vatten vilket gör allt desto mysigare och mer unikt. Vi äter gott, fotograferar och njuter av utsikten innan det är dags att påbörja vandringen neråt.

Gamskarkogel

15:30

Efter en utmanade vandring ner från toppen kommer vi tillbaka till Rastötzenalm där Elizabeth, precis som utlovat välkomnar oss med nybakat och kaffe. Vi tar en paus och vilar benen innan taxin plockar upp oss för att ta oss tillbaka till Bad Gastein.

Högalpin vandring

16:30

Väl i byn vankas det Afterwalk på Silver Bullet Bar soldränkta terrass. De spelas livemusik och den kalla ölen känns ovanligt välförtjänt efter dagens fysiska aktivitet.

Silverbullet

19:30


Efter en skön tupplur och en avkopplande stund i hotellets spa är det dags för middag på Hotel Salzburger Hof. Det bjuds på en fantastisk 3-rätters middag som avslutas med en delikat ostbricka som vi unnar oss med gott samvete.

DSC_9013_10jan

22:00

Efter en god drink i Ritzbaren går vi sömniga upp till rummet. Imorgon väntar en tuff dag då vi ska bestiga Schareck (3123 möh) ett av de högsta bergen i Gasteinerdalen. Vandringen kommer att gå genom högalpina områden och om vädret är på vår sida kommer vi kunna se klassiska alptoppar som Hohe Sonnblick och Grossglockner 🙂


Snabbfakta om Högalpin vandring:

Sträcka per dag: 10-20 km

Höjdskillnad: 1000-1500 höjdmeter per dag

Underlag: Vandring i högalpina områden bland glaciärer, kammar och alptoppar


Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *