De österrikiska köket står för en varierad matkultur där många rätter har tydliga influenser från landets grannländer. Gemensamt för all mat är att den är otroligt vällagad och serveras i generösa portioner, oavsett om du besöker en liten bergshytta 2000 m ö h eller en stjärnrestaurang. Vi har listat våra sju favoriträtter som du måste testa när du är i Österrike.

1. Wienerschnitzel – Österrikes nationalrätt

Den österrikiska Wienerschnitzeln är en självskriven favorit som såklart hamnar högst upp på listan. Det finns flera olika tolkningar på Schnitzel men för att den ska få kalla sig Winerschnitzel ska den vara gjord på kalvinnanlår och serveras med en citronklyfta, kokt potatis med persilja, pommes eller österrikisk potatissallad, mums! Laga själv >>

Wienerschnitzel

2. Bretljausen – traditionell charktallrik

Efter en aktiv dag i bergen är det populärt att beställa in en klassisk Bretljausen som går att jämföra med Italiens Antipasti. Rätten serveras på en stor träplatta fylld med österrikiska charkuterier och ostar som gifter sig bra tillsammans med en kall Radler eller öl. Den bästa Bretljausen äter du på bergshyttan Stubneralm i Bad Gastein där hyttvärden gör sin egen korv och ost.

Charktallrik

 3. Gröstl – Österrikisk pyttipanna

Gröstl är Österrikarnas svar på pyttipanna och görs vanligen på kokt potatis, bitar av nötkött, fläsk och hackad lök som kryddas med mejram och kummin. Rätten serveras oftast i en stekpanna tillsammans med ett vändstekt ägg och färsk gräslök. En personlig favorit som mättar och som smakar lika gott på sommaren som på vintern. Laga själv >>

Gröstl

4. Knödel – En rustik klassiker

Klöße är lite av en nationalrätt i Österrike som tillagas olika beroende på tradition och region. Rätten påminner lite om svenska kroppkakor förutom att man byter ut huvudingrediensen potatis till torkat bröd som formas med ägg, sidfläsk, persilja och lök. De runda knödlarna serveras oftast i oxsoppa eller tillsammans med surkål. Laga själv >>

Knödel

5. Gulaschsoppa – en kryddig dröm

Gulaschsoppa är en given favorit som har sitt ursprung från Ungern. Denna rustika klassiker innehåller vanligtvis en bas av kött, potatis, morot och paprika som kryddas upp med chili och kummin och toppas med hackad persilja. I Österrike serverar man den gärna tillsammans med en nybakad vetebulle. Enkelt, men så gott! Laga själv >>

 Gulaschsoppa

 6. Kaiserschmarrn – En pannkaksdröm

Den kejserliga pannkakan Kaiserschmarrn är en barnsligt god efterrätt som sägs har kommit till när en kock råkade tappa en pannkaka i golvet precis innan han skulle servera den till kungen. Istället för att steka en ny samlade han ihop restbitarna och döljde dammet med florsocker. Ett misstag som räddades upp bra och resulterade i en berömd pannkaksrätt som idag räknas som en österrikisk specialitet. Gillar du sötsaker är detta en dröm som garanterat ger ny energi 😛 Laga själv >>

Kaiserschmarrn

7. Apfelstrudel – populärt bakverk

Du kan inte åka hem utan att ha ätit landets kanske populäraste bakverk – Apfelstrudel. Denna delikatess görs på tunn smördeg som fylls med en syrlig äppelfyllning, mörka russin och rikligt med florsocker, en klassisk godbit 😛 Baka själv >>

Apfelstudel

2 Comments

  1. Finns en gryta kött, grönsaker, lingonbär, potatis kroketter serveras istekpanna

  2. Sachertårtan glömdes bort ????

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *