Chamonix är Alpernas skidmecka där entusiaster samlas år efter år. Orten bjuder på oslagbar skidåkning, grym off-pist och ett rikt utbud av franska bistros, mysiga caféer och bra shopping. För att du inte ska missa höjdpunkterna i Chamonix har vi plockat ut några av våra favoriter och samlat dem i en komplett vinterguide.

Tips: skriv ut guiden och ta med dig på din resa. Dela även med dig av dina smultronställen i kommentarsfältet!

Pistkarta Chamonix
Ladda ner pistkarta här >>


Favoritåk i Chamonix

1. Avancerad åkning på Les Grands Montets

Les Grands Montets är ett världsberömt skidområde som bjuder på obegränsat bra skidåkning, i röd och svart karaktär. Från toppstationen (3 275 möh) kan du ta dig hela vägen till Argentiére, en härlig genomkörare med mer än 2000 meters falhöjd. När du åker här måste du stanna till på vårt smultronställe La Crèmerie du Glacier som är en liten undangömd bergsrestaurang. Vägen dit går genom en skogsslinga som inte finns utmärkt på pistkartan (fråga våra guider om närmare beskrivning). Här serveras typisk savoyansk mat som tex. ostfondue, gratänger och charkuterier, très bien!

Grand montets

2.Varierad åkning för alla

Brévent-systemet bjuder på en stor variation av pister och här trivs både den avancerade åkaren och barnfamiljen. Systemet ligger på en sydsluttning vilket innebär sol från tidig morgon till sen eftermiddag. Brévent är dessutom sammanbyggt med La Flégère där du kan välja mellan både puckelpister, vanliga backar och sköna röda pister lämpade för cruising och snowboard. Ett tips är att slå sig ner på restaurang l’Adret på toppen av Flégère liften och äta deras hemlagade Crêpes.

3. Dagsäventyr i Vallée Blanche

Varje vecka anordnar vi på STS Alpresor tillsammans med våra bergsguider den berömda turen Vallée Blanche från Aiguille du Midi, 3 842 m ö h. Turen är 24 km lång och fallhöjden 2 807 m. Även medelgoda åkare utan större offpistvana klarar denna heldagsutflykt. Är du i Chamonix är detta ett absolut måste!

Valle Blanche


Favoritrestauranger i Chamonix

1. Maison Moustache

Maison Moustache är en mysig och genuin restaurang som serverar lokal, savoyansk mat i rejäla portioner. På menyn hittar du många olika typer av kötträtter, sniglar och variationer på fondue. Restaurangen andas Alperna och är mysigt inredd med gamla skidor på väggarna och miss-matchade möbler. Ett perfekt ställe för större sällskap.

2. Munchie

Är du sugen på nya och fräscha smaker  ska du gå till svenskägda Munchie som tillhör en av stadens populäraste restauranger, även för lokalbefolkningen. Menyn har asiatiska influenser och här äter du stans bästa Sashimi, Sushi och Duck Teriyaki. Ett tips är att beställa in flera olika rätter och dela på.

le-munchie

4. MOÖ Bar Cuisine

Vill du äta stans bästa burgare eller bara ta en öl ska du besöka MOÖ som är en kombinerad restaurang och bar. Här spelar det ingen roll om du glider in i finskjorta eller skidkläder, alla är välkomna och stämningen är alltid avslappnad och skön. På menyn hittar du en rad olika varianter på burgare men en stående favorit är Pulled Pork Burger med salsa och coleslaw.

moo_bar

3. Cap Horn

Cap Horn är en modern och trendig restaurang som ligger centralt belägen i Chamonix. Här kombinerar man de moderna, franska köket med smaker från bland annat Japan. Är du sugen på fisk eller skaldjur är Cap Horn helt rätt. Vill du ta en drink efter maten rekommenderar vi deras loungebar Les Caves som serverar goda cocktails i en skön clubmiljö.


Chamonix bästa afterski

1. Chambres Neuf

Chambre Neuf är utan tvekan Chamonix bästa afterski-ställe och ett populärt vattenhål hos både ortsbor och skandinaviska turister. Partyt drar igång kl 17.30 varje dag med live-musik och pjäxdans på borden. Helt klart ett ”måste-ställe” för dig som älskar afterski.

2. Elevation 1904

Elevation är baren som har allt: god mat, terrass i solläge, after-ski, live-musik och DJ. Här samlas en salig blandning av människor varje dag, men till skillnad från Chambres Neuf är detta ett lugnt ställe dit man går för att ta en öl och snacka om dagens stora åk.


 Läs mer om Chamonix


Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *