Canazei – what can I say? För var ska man börja när man talar om detta italienska skidmecka: det moderna liftsystemet, den fantastiska skidåkningen, den världsberömda maten eller det solsäkra vädret? Upplev världens största skidområde med oändliga möjligheter där ingen skiddag är den andra lik.  Vi välkomnar varmt Canazei som en av våra nyheter 2017/2018!

Bildresultat för marmolada stuga

Upptäck nya pister varje dag

Att Canazei tillhör världens största skidsystem råder det inga tvivel om. Byn är en av huvudorterna i Sellaronda-området som tillhör det enorma systemet Dolomiti Superski. Området ger tillgång till över 1200 kilometer pist – och allt ingår på samma liftkort!

Vi vågar därför lova att du inte hinner tröttna på någon backe. Tvärtom ger Canazei mersmak. Det näst intill oändliga utbudet av välpreparerade nedfarter får munnen att börja dregla hos de flesta skidåkare. Och visst är det mångas givna favorit. Varje dag här innebär nya pister att upptäcka, även om du har varit här förut.

Bildresultat för tolkning efter häst på skidor alperna

Den mest kända dagsturen Sella Ronda är enligt många ett måste under vistelsen. Där kan du åk skidor runt hela bergsmassivet Sella och få en bra överblick över det mäktiga systemet. Välj mellan grön (som går medurs) eller orange (som går moturs). Den orangea-turen är att föredra om du vill slippa liftar och istället få mer tid på skidor. Räkna med att vara ute hela dagen, och gör dig beredd på träningsvärk framåt kvällen!

Ett annat måste är turen till Lagazuoi som inbjuder till häftig upplevelser. På toppen finns ett utomhusmuseum med tunnlar från första världskriget som berättar om kampen om berget och herraväldet över området. På väg ner åker du skidor bland frusna vattenfall. Resan tillbaka till byn sker på annorlunda vis, nämligen genom att tolka på skidor efter häst och vagn.
Även en utflykt till glaciärtoppen Marmolada är en riktig höjdare, faktiskt bokstavligt talat då det är Dolomiti Superskis högsta topp. Ta den hissnande gondolturen upp och njut av den fantastiska utsikten på 3 265 m ö h. Och som om det inte kunde bli bättre väntar en 13 kilometer lång pist tillbaka hem igen.

Störst, bäst och vackrast?

Bergskedjan Dolomiterna är enligt många de mest imponerande bergen i världen. De är till och med på listan över UNESCO:s världsarv. De jämförelsevis unga, italienska bergen omringar skidområdet med sina spetsiga toppar och skapar en dramatisk och otroligt vacker miljö. Italienarna själva påstår att Canazei bjuder på sol åtta av tio dagar. Så räkna med ”goggle-tan” och skönt solstols-häng.

I Canazei krossas myten om lata italienska pistörer. För här är det god preparering och det finns inte en enda puckel i backen, om det inte är meningen. Liftarna är dessutom moderna och effektiva.

Läs mer om skidåkning i Canazei >>

val-gardena

Något för alla

Det finns dem som anser att Canazei är den ultimata skidorten, därför är det inte konstigt att tusentals turister från hela världen reser hit.  Har man väl upplevt skidorten med världens största system är det svårt att nöja sig med mindre. Canazei är populärt bland alla åldrar och oavsett om du är ny på skidor eller en rutinerad åkare finns perfekta pister för dig.

Just för att Canazei främst är känt för sina pister, är det ingen större puder-hets som i många andra delar av Alperna. Här finns lättillgänglig offpist, perfekt för den som bara vill testa några svängar eller för den riktigt girige som vill ha lössnön snabbt och för sig själv. Du behöver alltså inte klättra upp för berget klockan 04.30 för att få en skymt av orörd snö.

Relaterad bild

Det bästa av två världar

Canazei har trots turismen lyckats bevara sin ursprungliga genuina och charmiga atmosfär. Det är en vacker by med smala gator, antika hus, lokala delikatessbutiker och små exklusiva affärer. Tack vare att orten ligger i Sydtyrolen nära den österrikiska gränsen, blandas det bästa från de båda länderna. Resultatet blir en vinnande kombination med hög gästfrihet och en perfekt kombination av den italienska och österrikiska matkulturen.

Ta det piano

Det är förståeligt att bli ivrig efter att få testa alla fantastiska pister. Man brukar ju säga ”no friends on powder day” – men en fika hinner väl alla med?
Om det är någonstans man ska ta en paus från skidåkningen är det här. Den välkända svenska traditionen med fika gör sig väl med de italienska och österrikiska godsakerna. Gör som de lokala byborna: sätt dig till rätta och njut en stund. Det finns alltid en anledning till en tiramisu och en god kopp kaffe.

Bildresultat för italiensk tiramisu

Canazei är verkligen orten för livsnjutare. I såväl pisten som i byn finns ett stort utbud av läckra restauranger med god mat och fina viner.
Rifugio Fienile Monte är en riktig lunchpärla som ligger längs med den berömda turen Sella Ronda. Loungemusik, solterass och gourmetkök – en helt okej kombination, eller hur? El Pael är ett annat måste. Här serveras allt från fantastiska pizzor och lokala pastarätter till lyxig hjortcarpaccio, friterad ravioli och mör gödkalvskind. Ägaren av restaurangen är dessutom en av Italiens främsta vinsommelier. Ett annat bra val enligt Guide Michelin är restaurangen Wine and Dine. Här finns endast ett fåtal bord, så se till att boka bord i god tid.

När liftarna har stängt

Efter en lång dag i pisten kan det vara skönt att ställa ifrån sig skidorna – åtminstone för ett par timmar. Du hittar lokalborna med en Aperol Spritz i handen på någon soldränkt uteservering. Oavsett om man är sugen på pjäxdans eller bara skönt häng finns det flera bar och afterski-alternativ. Kaiserkeller är ett av dem som bjuder på livespelningar och roliga temakvällar. Här samlas man för en omgång biljard eller utmanar varandra i ”Fußball-spelet”. Men det är också hit man går för att dansa fram till småtimmarna. Paradis är en österrikisk-inspirerad bar som på senare år har kommit att bli en klassisk afterski-pärla som räknas till en av de bästa i Italien. Blev du inte svettig i skidbacken kommer du garanterat bli det här, dans på borden är nämligen mer eller mindre obligatoriskt.

För dig som inte kan få nog av fart och fläkt, finns mängder av utmanande aktiviteter även utanför pisten. Paragliding, skridskoåkning, Randonée och isklättring är några exempel. Det finns dessutom många längdåkningsspår och varje år hålls den italienska varianten av Vasaloppet, ”Marcialonga di Fiemme e Fassa”.

Dolaondes

Om du istället är ute efter lugn och ro finns flera avkopplande nöjen i Canazei. Besök det moderna badhuset Dòlaonde, med pooler både inomhus och utomhus. Här erbjuds massage, behandlingar och sköna bastubad i centrets relaxavdelning. Och om vi ändå talar om bastubad – vad sägs om Dolomiternas högst belägna bastu, 2 752 m ö h? Denna världskända bastu går att boka via hotellet Rifugio Lagazuoi, och ger en panoramautsikt du sent kommer glömma. Njut av tystnaden bland bergen i skenet av den sprakande brasan. En helt klart unik upplevelse.

Bildresultat för lagazuoi

Canazei bjuder verkligen på en mängd aktiviteter även utanför pisten. Men om du liksom vi redan känner skidabstinensen komma krypande – har du resterande 1200 kilometer kvar att utforska. Boka din nästa skidsemester till Canazei och upplev världens största skidområde.

Läs mer och boka din resa här >>

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *