Med tangentbordet som instrument ska jag i detta verk guida dig genom Wolfgang Amadeus Mozart´s hemstad, Salzburg och dess Julmarknads tre måsten. Slå upp Requiem, K. 626: Lacrimosa i ditt moderna sånghäfte Spotify. Häll upp en värmande Glüwein och dröm dig bort till 1400 talets Salzburg. För det var då den idag världsberömda Salzburger Christkindlmarkt (julmarknad) tog sin början.  

Salzburg som även benämns som ”Huvudstaden av julmarknader” är en otroligt vacker stad där historien och dess barockarkitektur gör sig påmind runt stadens alla hörn. 1996 blev Old Town i Salzburg uppsatt på Unescos världsarvslista och det är just där Christkindlmarkt tar sin traditionella plats år efter år. Är det någonstans i världen julstämningen är så påtagbar så är det just här, läs mer om 3 saker på julmarknaden du inte får missa här nedan.

0201_sbg-stadtansicht_061-jpeg

1. Mjuka, hårda och smakfulla bodar

Torgen på Domplatz och Residenzplatz är från mitten av november till slutet av december prydda med röda små bodar som rymmer ett överflöd av julens alla godsaker. Allt från välarbetade små hantverk till lokala delikatesser av olika slag. Något som gör denna julmarknaden unik är just bodarnas stora och varierade utbud, inget är det andra likt vilket dessutom är en anledning till varför lokalbefolkningen strosar marknaden varje år. Ett hett tips är att besöka bodarna med en värmande Lumumba i handen, varm choklad med en skvätt rom eller whisky. Enkelt men ack så gott!

157_d27k9439_salzburger_christkindlmarkt-jpeg

2. ORIGINAL Salzburger Mozartkugel

Det var här den uppfanns och bara här den får kallas för original då en uppsjö av liknande chokladkulor tagit världen med ett stort mums. Mozartkulan som tillverkades för första gången 1890 är med sin kärna av marsipan, nougat och choklad doppad i ännu mer choklad ett stort måste under julmarknaden. Paul Fürst är den geniala man bakom den perfekt kombinerade Mozartkulan. Den finns självklart att köpa i någon av alla de röda bodarna, men har du tid, besök konditoriet Fürst där den än idag tillverkas och serveras. Glöm inte att ta med dig ett par kulor hem, originalet smakar självklart alltid godare.

original_46573a37fda11dea936c05b52adfb97f

3. Salzburg-katedralen (Salzburger Dom)

På torget där julmarknaden äger rum hittar du en av Europas vackraste kyrka, Salzburger Dom. Katedralen är berömd för sin långa samt dramatiska historia, värt att notera är att Mozart är döpt här och blev katedralens organist på senare år. Men sina sju klockor varav en är Österrikes näst största (14 ton) ryktas den vara en av de mest välklingande i landet. Katedralen med sin barockinspirerade arkitektur är ett måste om du besöker Julmarknaden. Det är fritt inträde till Salzburger Dom och den håller öppet varje dag fram till 18:00 under november och december.

158_d27k9439_salzburger_christkindlmarkt-jpeg

Under vår Julbordsresa till Bad Gastein har du möjlighet att följa med på en dagsutflykt till Salzburg och julmarknaden. 

Läs mer om våra Julbordsresor här >>

 

 

 

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *