Ett stort år för skidliften i Alperna. Världsrekord har satts, nya höjdmeter kommer erövras och komfort får en helt ny innebörd. En rad olika orter i Alperna har inför säsongen satsat stora pengar på att bygga nya toppmoderna liftar. Med större kapacitet och i högre hastighet får vi nu uppleva mer av skidorten och mindre av liftkön. Vi har listat de fyra största liftnyheterna inför säsongen 2018/19 i Alperna nedan.

Schlossalmbahn – Bad Gastein

En toppmodern 10 personers-ägglift med 1 250 meters fallhöjd utgör en av Bad Gasteins största liftsatsningar någonsin. Tidigare krävdes tre liftbyten för att nå 2 100 m.ö.h, men med hjälp av detta miljardbygge är det istället ”non stop to the top”. Dessutom kommer den nya liften mer än dubbla kapaciteten, från tidigare 1 400 personer i timmen till nästan 3 000 skidentusiaster. I samband med Schlossalmbahn invigs också helt nya pister i början av december 2018, vilket även är datumet för bandklippning och jungfrutur. Kan helt hålla med dig om att just ”bandklippning” inte var ett lämpligt ordval i detta sammanhang. Läs mer om Schlossalmbahn och Bad Gastein på vår hemsida >>

bergstation1-300dpi-jpeg

Kohlmaisgipfelbahn – Saalbach

Men kanske världens svåraste skidliftsnamn bygger Saalbach en välbehövd gondol med plats för 10 personer som ersätter den gamla liften med samma svårstavade namn från 1989. Tanken med liften är att det ska gå snabbare, vara mer bekvämt, öka kapaciteten och i framtiden vara en smidigare transportlösning till och från Zell am See – Kaprun. Liften tar dig upp till 1 794 m.ö.h då den betar av 768 höjdmeter på ca 7:20 minuter. Läs mer om Kohlmaisgipfelbahn och Saalbach på vår hemsida >>

kohlmais_mitte_7

Gampen E4 – Ischgl

6-stolsliftens Rolls-Royce invigs med en hånfull pik till liftsystem världen över. Gampen E4 tar hela 924 meter i höjdskillnad från 1 924 till 2 848 m.ö.h på under 8 minuter, nytt världsrekord. Den föregående liften som byggdes 1988 hade också ett världsrekord i ryggen då den var världens längsta sittlift. Ischgls nya skrytbygge tar 2 800 personer/h, inte bara på rekordtid, den sägs även vara en av Alpernas tystaste och bekvämaste liftar. Välkommen till en liftfärd 2.0! Läs mer om Gampen E4 och Ischgl på vår hemsida >>

e4-gampenbahn-bergstation-westansicht-jpeg

3S – Cervinia

Sist med inte lägst, världens högsta kabinbana i Cervinia. Detta miljardprojekt som invigdes i september 2018 pågick i hela tre år och en stor fördel är att det förenklar framkomligheten mellan Cervinia och Zermatt på ett betydligt effektivare sätt än tidigare. 3S kabinen som har fått sitt namn efter 3 Seilumlaufbahn som betyder att liften har 3 vajrar som sträcker sig från Trockner Steg (2 939 m) upp till glaciärparadiset Klein Matterhorn (3 883 m). Med hjälp av tre vajrar istället för en kan liften hålla en högre hastighet med ökad stabilitet och samtidigt ta fler passagerare. Liften drivs dessutom av solcellspaneler med en kapacitet på 2 000 passagerare/h över 900 fallhöjdsmeter i en hastighet på hela 8.5 m/s. Sist men inte obetydligt, de moderna kabinerna är designade av Pininfarina, berömt för sina arbeten med Ferarri och Maserati.
Läs mer om 3S och Cervinia på vår hemsida >>

bild-bergstation-mgp-jpeg

Välkommen till liftåret 2.0!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *