Nu söker vi nya reseledare som vill jobba i Alperna i sommar. Vi har intervjuat Simon, en av våra duktiga reseledare på STS Alpresor som har jobbat som guide i Alperna under flera år. Vi passade på att ta en pratstund med Simon för att ta reda på vad det är som gör reseledaryrket så speciellt och fantastiskt kul. 

Varför valde du att söka till vår reseledarkurs?

– Jag hade nyligen kommit hem från ett säsongsjobb i Sälen och kände att Alperna lockade, framförallt under vintertid. Senare har det visat sig att det faktiskt är sommaren i Alperna som jag tycker allra bäst om.

dscn1318_bla_v28

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

– Det finns nästan inga vanliga dagar när man jobbar som reseledare utan varje dag bjuder på någon form av nyhet eller överraskning. Men om man ska försöka att komma så nära en ”vanlig dag” som möjligt skulle jag beskriva det ungefär såhär:

  • 07.30 – 08.00: Startar arbetsdagen på något av de hotell man har sina gäster på och tar en kaffe, minglar och berättar om dagens schema.
  • 08.30 – 12.00: Skidåkning med gästerna om du jobbar under vintern eller vandring om du jobbar på sommaren. Fantastisk arbetsuppgift, att få vara ute i naturen/skidbacken hela dagen.
  • 12.00 – 13.00: Lunch tillsammans med gästerna på någon trevlig hytta. Ofta äter vi något speciellt som hör regionen till och provar passande dryck.
  • 13.00 – 16.00: Skidåkning eller vandring innan man tar sig tillbaka till byn för afterski eller afterwalk och fortsätter att umgås med gästerna.
  • 18.00 – 22.00: Ibland erbjuder vi gästerna någon form av kvällsaktivitet, exempelvis Österrikiskafton eller Pubquiz.

Detta är en mycket förenklad bild över hur en dag kan se ut, men ingen dag är den andra lik. Det bästa med jobbet är helt enkelt att det aldrig blir tråkigt.

_8561

Vad är det bästa med reseledaryrket?

– Reseledarjobbet är aldrig tråkigt. Det händer saker hela tiden som gör att man måste vara flexibel och smidig. Man får träffa så otroligt mycket olika människor, alltifrån lokala hyttägare, hotellpersonal, liftvakter, skiduthyrningspersonal och restaurangarbetare till kollegor och fantastiska gäster. Om man är tillmötesgående och social så kan man få massa bra förmåner på orten som man jobbar på. Det är verkligen svårt att säga vad som är det bästa med yrket, men om jag ska försöka välja något så slår jag till med: Att man får träffa och lära känna så otroligt många olika människor.

13_0717dscn0406_vg_rod_v27-jpeg

Vilket är det bästa minnet från tiden som reseledare?

– Det är helt omöjligt att svara på då det finns så ofantligt många bästa minnen. Jag kommer aldrig glömma allt det jag varit med om under de sju säsongerna som jag har jobbat. Alltifrån att utbilda framtida reseledare till att få vara ute och vandra i Alperna, åka skidor, klättra, träffa folk och vänner för livet.

vas4

Vad tar du med dig från tiden som reseledare?

ALLT. Jag har fått extremt bra erfarenheter såsom att stå och prata inför folk, planera utflykter och vandringar, vara flexibel och ha ett enormt stort ansvar. Detta är bara några saker som jag kommer att bära med mig och ha nytta av långt framöver. Jag skulle vilja påstå att vara reseledare är något som alla borde testa på någon gång då det är en otroligt bra skola för livet.

dscn0701_bla_v26

Läs mer om vår reseledarkurs »

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *