Stora mängder snö är inte bara i himmelriket för puderjägarna, det är ett stort PLUS för alla typer av skidåkare. Fördelarna ökar i samklang med snömängden – alla liftar och backar kan hållas öppna, natursnö är sedan gammalt roligare än konstsnö och pisterna är dessutom fria från både isigt samt stenigt underlag. Vintersäsongen 2019 bjöd på ordentliga mängder snö runt om i Alperna. Nedan har vi sammanställt statistik från några av våra snörikaste orter från i fjol. 

Snödjup Österrike

Februari 2019

Tabell över snödjup i Österrikiska Alperna februari månad. Sölden: 424 cm; Bad Gastein: 396 cm; St Anton: 374 cm; Kaprun-Kitzsteinhorn: 350 cm; Zell am See: 300 cm; Obergurgl: 255 cm; Lech Zürs: 238 cm; Saalbach: 218 cm; Schladming: 200 cm; Ischgl: 152 cm.

Under sportlovsveckorna fick Österrike ett par rejäla dump som säkrade upp snötillgången för resterande del av skidsäsongen. Fantastiska förhållanden blev det i näst intill alla de Österrikiska skidorterna. De stora vinnarna blev dock Sölden, Bad Gastein och St Anton som nådde ett snödjup upp mot hela 424 cm (!) De senaste tre åren har snötillgången ökat markant bland ett flertal Österrikiska orter. Faktum är att snödjupet i Bad Gastein har under februari månad sedan 2017 ökat med 247%. Liknande siffror finner vi även i Saalbach och Kaprun-Kitzsteinhorn.

Snödjup Italien

Mars 2019

Tabell över snödjup i Italienska Alperna mars månad. Cervinia: 218 cm; Champoluc: 139 cm; Canazei: 131 cm.

Italien fick också sin beskärda del av det vita guldet, framförallt under vårkanten. Cervinia, Champoluc och Canazei hade hela 218 cm i pisten under mars månad. Däremot var det något snålare med snö jämfört Österrike om man ser till hela vintersäsongen. Men, desto mer sol och kalla birra på uteserveringarna. I Sestriere  hade de i genomsnitt 9,4/h soltimmar per dag under vårens glada dagar… otroligt! Om vi jämför detta med kalla och gråa Sverige – Åre i Jämtland hade ett snödjup på 85 cm och 2,3/h soltimmar per dag i mars.

Snödjup Frankrike

Mars 2019

Tabell över snödjupet i Franska Alperna mars månad. Val Thorens: 268 cm; Serre Chevalier: 252 cm.

De fantastiska förhållanden som uppenbarade sig i Italien, kunde även upplevas i Frankrike under den gångna skidsäsongen. Snödjupet i skidorterna Val Thorens och Serre Chevalier klättrade upp mot 254 cm och de genomsnittliga soltimmarna per dag var upp mot 8,5 h i mars. Även i Frankrike har snödjupet ökat mot tidigare år. I Serre Chevalier ökade snödjupet i mars med 54,6 % jämfört med vintersäsongen 2017.

Med statistik från de tre tidigare skidsäsongerna i Alperna, känns god snötillgång som en självklarhet inför kommande skidsäsong. För att få tillgång om det aktuella snöläget under kommande vinter, prenumerera på snörapporten här »

*Snörapport och solrapport tillhandahålls av OnTheSnow samt WorldWeatherOnline.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *