Ni vet hur det är – i lunchrummet, på bussen eller över häcken med grannen. Den ständiga frågan kring valet av sol- eller skidsemester dyker alltid upp och svaret skall alltid vara det ena eller det andra. Frågan jag ställer mig när detta spörsmål kommer på tal – varför inte kombinera det bästa av båda världar? 

Som konstaterat i mitt förra blogginlägg, Alpernas snösäkraste skidorter, levererade Alperna fantastiska förhållanden för alla skidfantaster i fjol. Tro det eller ej, detsamma gäller för alla soldyrkare. Vintersäsongen 2019 kan beskrivas som STRÅLANDE i denna bemärkelse med nästintill konstant intensitet av UV-strålar (JA, jag är från Göteborg). Nedan har vi sammanställt statistik från några av våra solsäkraste skidorter från i fjol.

Soltimmar i Österrike

Mars 2019

 

Tabell över soltimmar per dag i Österrikiska Alperna mars månad. Bad Gastein: 7,1 h/dag; Zell am See: 6,7 h/dag; Kaprun-Kitzsteinhorn: 6,5 h/dag; Obergurgl: 6,4 h/dag; Saalbach: 6,2 h/dag; Schladming: 5,5 h/dag; Sölden: 5,2 h/dag; St Anton: 5 h/dag; Lech-Zürs: 4,6 h/dag; Ischgl: 4,2 h/dag.

Lagom till vårskidåkningen tittade solen fram i stora delar av Österrike, vilket resulterade i fantastiska förhållanden. Detta på grund av de stora snöfallen som kom i januari och februari. De stora vinnarna under förra vintersäsongen blev Bad Gastein, Zell am See och Kaprun-Kitzsteinhorn som fick upp mot 7,1 h sol per dag. Detta i kombination med mängder av snö under försäsongen gjorde skidåkningen makalöst bra uppe på de höga höjderna, vilket ofta är den gemensamma nämnaren för sol- och snörika skidorter. För att sätta perspektiv på det hela kan Bad Gasteins 7,1 h sol per dag (2700 m.ö.h) jämföras mot Lindvallens 4,9 h sol per dag (860 m.ö.h) under mars 2019. Vart reser du i vinter…?

Soltimmar i Italien

Mars 2019

Tabell över soltimmar per dag i Italienska Alperna mars månad. Sestriere: 9,4 h/dag; Sauze d'Oulx: 8,8 h/dag; Madonna di Campiglio: 8,7 h/dag; Champoluc: 8,1 h/dag; Canazei: 7,9 h/dag; Val Gardena: 7,8 h/dag; Cervinia: 7,4 h/dag.

Italienska Alperna bjöd på långa dagar under förra säsongen. Faktum är att orten med flest soltimmar, Sestriere, såg hela 9,4 h skinande sol per dag – helt LYSANDE om du frågar mig (JA, jag ska sluta nu). De södra delarna av Alperna får i regel mer sol än de nordliga delarna. Vare sig du föredrar en krispig pilsner eller nykrattad pist under dina långa dagar i backen är upp till dig, men det är i de Italienska Alperna du hittar bägge delar. Vart reser du i vinter…?

Soltimmar i Frankrike

Mars 2019

Tabell över soltimmar per dag i Franska Alperna mars månad. Serre Chevalier: 8,5 h/dag; Val Thorens: 6,9 h/dag.

 

Lika SOLKLART (sista gången, jag lovar) som extra sås på pizzan är de två Franska uppstickarna. Årets nykomling, Serre Chevalier, hade 8,5 h sol per dag, vilket inte är något att höja ögonbrynen över då det är ortens signum med över 300 soldagar per år.

Med facit i hand, känns vårskidåkning som en självklarhet för den som har kalendern ledig. För att få tillgång till det aktuella snöläget och vädret under kommande vinter, prenumerera på snörapporten här »

För att läsa mer om fördelarna med vårskidåkning, klicka här »

*Solrapport tillhandahålls av WorldWeatherOnline.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *