Lika självklart som sill och potatis, julskinka med senap eller Kalle Anka vid klockan tre är Fredrik Erikssons närvaro på Hotel Salzburger Hof vid julfirandet i Bad Gastein. Stjärnkocken som skrivit över 15 kockböcker, medverkat i diverse matlagningsprogram samt vunnit Årets Kock bidrar med nya kulinariska upplevelser år efter år under våra julbordsresor till Bad Gastein. Så, vrid på Peter Jöback, kliv i den stickade koftan som svärmor har stickat och hetta upp glöggen, här kommer några av Fredriks klassiska recept på julmat.

Långbros senapsstekta strömming

Stekt strömming med smak av senap, tomat och grädde. En rätt som Fredrik gärna äter om och om igen.

Ingredienser - 4 portioner

  • 600 g strömmingsfilé
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 tomat
  • persilja, dill och gräslök till garnering
  • grovt rågmjöl
  • smör, till stekning
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Blanda crème fraiche och dijonsenap.
  2. Lägg ner strömmingsfiléerna i blandningen och låt marinera i kylen över natten.
  3. Finhacka tomaten och örterna.
  4. Ta upp filéerna ur marinaden och vänd dem i rågmjöl.
  5. Stek dem gyllenbruna i smör i en stekpanna i cirka 2 minuter på varje sida. Slå över grädden och låt sjuda i cirka 3 minuter.
  6. Toppa med tomat och örter.

Gräddkokt grönkål med bacon

Detta är en berömd klassiker på julbordet. Den goda grönkålen serveras i en gräddkokt sås med knaprig bacon.

Ingredienser - 4 portioner

  • 500 g grönkål
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 140 g bacon, i bitar
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 msk maizena

Gör så här

  1. Plocka grönkålen och riv den i småbitar. Blanchera den i lättsaltat vatten i några minuter. Kyl den därefter i isvatten och låt rinna av.
  2. Stek baconet i torr panna i några minuter så att det blir knaprigt. Ta upp baconet och fortsätt att fräsa schalottenlöken i baconfettet.
  3. Slå på grädden och smaksätt med senap, salt och peppar. Red av med lite maizena så att det blir krämigt. Vänd ner bacon och grönkål. Smaka av en sista gång med salt och peppar.

Långbros Julansjovis

Enkel och elegant sillrätt med friskhet från äpple, citron och kapris. Det här receptet har hängt med sedan Fredrik var 27 år gammal. Då kallades den Fjäderholmsansjovis.

Ingredienser - 10-12 portioner

  • 1 burk ansjoviskryddad sillfilé, hel (540 g)
  • 1 rödlök
  • 0,5 citron
  • 1 äpple, litet
  • 12 cocktailkapris
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 1,5 dl gräddfil

Garnering:

  • dill
  • shisokrasse
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Låt sillen rinna av. Lägg filéerna på ett fat.
  2. Skala och finhacka löken. Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv skalet. Kärna ur och skär äpplet i tunna klyftor. Skiva hälften av kaprisen.
  3. Ringla olja över sillen och strö över citronskal och peppar. Bred gräddfil på ena halvan av filéerna och toppa det med lök, äpple och hel och skivad kapris.
  4. Garnera med dill, krasse och citronmeliss och servera genast.

Läs mer om maten under våra julbordsresor här »

Så, testa att komponera ihop någon av dessa tre delikatesser, eller kanske allihop? Du vet väl att alla dessa godbitar finns uppdukade på våra julbordsresor till Bad Gastein? Kombinera ett fantastiskt julbord med övernattning på fyrstjärniga Hotel Salzburger Hof nu i December.

Julbordsresor »

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *