Snön kom inte bara tidigt i år, den kom dessutom med besked! Stora delar av Alperna har fått upp mot 150 cm snö den senaste veckan. Med tanke på de kalla temperaturerna och ytterligare snöfall på väg in ser säsongsstarten ovanligt och helt fantastiskt lovande ut.

obergurgl

Fördelarna med att snön kommer så pass tidigt samtidigt som temperaturerna håller sig under 0 ºC är självklart många. För det första kan pistörerna dra igång snökanonerna och blanda natursnö med konstsnö vilket ska vara den absolut bästa kombinationen av snö när det kommer till skidåkning. För det andra är ett rejält grundlager av snö alltid positivt, dels för att snön hinner fästa i berget, dels för att en del orter tidigarelägger sin säsongsstart, mer skidåkning åt folket!

cervinia-snow

Redan i mitten av september kom det första snöfallet in över Alperna och den högalpina terrängen. Sedan har det fyllts på rejält och under SNOWvember har snöfallen avlöst varandra. Stora delar av Alperna fick upp mot 150 cm snö och kommande vecka väntas nu ännu mer snö. Anledning till det stora dumpen beror på att den kalla luften från polarisen möter den stilla och varma luften från medelhavet. Kraftig energi bildas som i slutändan mynnar ut i snö som i sin tur dumpas över Alperna.

badgasteinwintercgasteinertaltourismusgmbhmarktlphotography-1_resized_20191114_083006827-jpeg

Bad Gastein fick ett rejält dump den 10 november med över 100 cm nysnö under endast 48 timmar. (Bild från Bad Gastein 12 november)

cervinia-15-nov

Så sent som 15 november fick Cervinia hela 90 cm snö över 24 timmar och de senaste 7 dagarna har de rapporterat 2,4 meter (!) nysnö. (Bild från Cervinia 16 november)

val-gardena

En rad orter i Alperna har redan ett snödjup i den högalpina terrängen på över 200 (!) cm och som tidigare nämnt, mer är på väg in! Nedan har vi sammanställt en topplista över våra orter med aktuellt snödjup.

Aktuellt snödjup på toppen: 

Sölden 268 cm
Cervinia 245 cm
Obergurgl 210 cm
Canazei 160 cm
Val Gardena 160 cm
Serre Chevalier 150 cm
Madonna di Campiglio 147 cm
Kaprun-Kitzsteinhorn 140 cm

Informationen är hämtad från OntheSnow & Snowforecast.

Se våra bästa erbjudanden till Alperna »

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *