I fredags stod det klart att ett av Alpernas mest ikoniska berg kommer bli kuliss för en sprillans ny störtloppsbacke. Inte nog med att den kommer vara världens längsta, den kommer även vara unik i avseendet att den är gränsöverskridande med start i schweiziska Zermatt och målgång i italienska Cervinia.

nya-backen
Bild från Freeride.se

Monsterbacken kommer sannerligen ge världscupens störtloppsåkare en rejäl bensträckare. Från starten på 3 899 meters höjd i Schweiz vid toppliften Gobba di Rollin går banan över tre fjärdedelar glaciär mot målgången i Cervinia vid sjön Cime Bianche på 2 816 meter. Då har drygt tusen fallhöjdsmeter och nära 5 kilometer skidåkning avverkats. När världscupspremiären i världens längsta störtloppsbacke ska gå av stapeln är ännu inte helt klart, men enligt Internationella skidförbundet (FIS) är vintern 2023 nära till hands.

_u1a6671-2-jpeg-3

Det är ingen nyhet att det finns stor och helt fantastisk skidåkning i de två sammankopplade skidgiganterna Cervinia och Zermatt. Tillsammans erbjuder de bland annat glaciärskidåkning på nästan 4 000 m.ö.h, 64 liftar och hela 350 kilometer pistskidåkning i alla möjliga kulörer. De båda orterna har satsat rejält på att göra sammankopplingen mellan systemen både snabbare men även smidigare de senaste åren. Redan 2018 stod världens högsta lift klar, S3, som sträcker sig från Trockner Steg (2 939 m.ö.h) upp till glaciärparadiset Klein Matterhorn (3 883 m.ö.h). Nästa projekt är liftbygget av ytterligare en gondollift mellan Testa Grigia (3480 m.ö.h) och Klein Matterhorn.

Läs mer om Cervinia och Zermatt »

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *